Oxytocin


För att din födsel ska gå framåt behövs hormonet oxytocin. Här kan du läsa om hur du gör för att få oxytocinet att flöda, varför det är så viktigt och mer om dess magiska egenskaper!

Oxytocin


Oxytocin, eller må bra-hormonet som vi pratar mycket om, är en signalsubstans i hjärnan. Hormonet frigörs från bakre delen av hypofysen. På grekiska betyder oxytocin “snabb födsel” och har främst varit kopplat till förlossning och amning.

Oxytocin frigörs vid fysisk beröring t.ex. vid massage, strykningar över huden, amning, av Fergusons reflex, hud mot hud, sex, kramar eller annan intimitet som inger trygghet. Även värme, mörker och mjuka röster gör att oxytocinet boostas och "lugn och ro"-systemet kickar in. Oxytocinet gör att vi tål mer smärta, det sänker vårt blodtryck, minskar stress och gör att vi blir lugna och tillfreds.

Motsatsen till ”lugn och ro”-systemet är ”fight or flight”-systemet som triggas av stress. Då utsöndras stresshormoner, bland annat adrenalin, som förbereder kroppen för överlevnad. Stresshormonerna verkar explosivt och ger snabbt energi till musklerna för att kunna agera och gör oss mer känslokalla för att kunna hantera stressen.

När oxytocin skickas ut i kroppen görs det i intervaller. Oxytocinet gör oss avslappnade och påverkar vår hjärna så att vi ofta blir mer tillmötesgående och medgörliga. Därför är det bra att vara förberedd innan förlossningen och inte ta några nya beslut under tiden. Till skillnad från adrenalin är oxytocin ett blygsamt hormon som lätt störs av yttre faktorer och därför är det så viktigt att vara trygg och ostörd när man föder barn.

Oxytocinboost inför födseln

I slutet av graviditeten kan det kännas tungt och ofta en smula otåligt. BF närmar sig och vi räknar ner dag för dag. När kommer egentligen bebisen? Vi letar efter något tecken på att det börjar. Kanske lite molande värk i ryggen, rosa flytningar eller en plötslig superboost av länge saknad energi. Till slut kanske vi börjar putsa fönster, dricka förlossningsdrinken, springa i trappor eller åka till Ikea - allt för att förlossningen äntligen ska börja.

MEN, det vi egentligen behöver allra mest är lugn och ro och trygghet. Vi behöver boosta vårt oxytocinpåslag, vårt “må bra”-hormon som utsöndras när “lugn och ro”-systemet kickar in.

Det finns många härliga sätt att göra det här på, antingen själv eller tillsammans med partner eller vänner. Trygg beröring som massage eller strykningar över huden, sex, dans, skratt och dadelbollar är saker som får oxytocinet att flöda. I vårt doulapaket Extra allt ingår 1 timmes oxytocinboost för hela dig.

Alla saker som du tidigare associerat med avslappning och trygghet är perfekta att använda för att få igång födseln. Oxytocin gillar det familjära, så oavsett om det är en härlig låt du tycker om, ett doftljus du älskar eller en speciell godissort som du njuter av så kommer det att boosta påslaget. Du kan också spola upp ett varmt bad med tända ljus och samtidigt stimulera bröstvårtorna, eller bädda ner dig i sängen med mörk choklad och en film som du tycker är riktigt mysig. Men glöm inte, bebis kommer när den och du är redo.

Oxytocin under födseln

Oxytocin under födseln är väldigt viktigt. Det är till stor del detta hormon som styr livmoderns sammandragningar och gör så att förlossningen går framåt.

Oxytocin gynnas av trygghet, nedtonad belysning, mjuka former, värme, bad och t.ex. dofter, musik och beröring som man är familjär med. Under födandet kan man ofta känna sig väldigt utsatt och därför främjas oxytocinet av att man är förberedd på vad som kan hända och att allting som görs sker med samtycke. Man måste alltså blivit informerad redan innan födseln startar om hur förloppet kan se ut, vilka rutiner som finns och om alla åtgärder och deras eventuella biverkningar.

Om man planerat att ha en hemfödsel är det ofta enklare att stanna kvar i oxytocinbubblan under hela förloppet. Där kan man vara ostörd, i en välkänd miljö med människor man känner. Eftersom man är i sitt space där man är lugn och trygg, brukar just hemfödslar vara både komplikations- och åtgärdsfria.

Vid sjukhusfödslar kan det vara lite trixigare att behålla oxytocinflödet. Mitt i värkarna ska man förflytta sig till sjukhuset. Väl där är allt nytt. Såväl rummet och alla lukter, som belysningen, personalen och eventuella skiftbyten. Många tar därför med sig saker för att göra det mer hemlikt t.ex. en ljusslinga, musik och egen mat. Det kan vara till stor hjälp om ens stödperson/personer har något knep för att hjälpa en att hitta tillbaka till lugnet igen.

Oxytocin i syntetisk form (syntocinon eller pitocin), dvs värkstimulerande dropp, ges ibland då födseln inte fortskrider enligt sjukhusets riktlinjer. Oftast innebär det att den födande måste öppna sig 1 cm per timme, vilket är mycket ovanligt för en förstagångsföderska. I Sverige ges värkstimulerande dropp till ca 70% av alla förstföderskor på sjukhus.

Syntetiskt oxytocin ges direkt i blodet och når därför inte hjärnan som skickar ut smärtstillande hormon, därför kan värkarna upplevas mer intensiva. Det kroppsegna oxytocinet utsöndras i intervaller och ger den födande vila mellan värkarna. Syntetiskt oxytocin ges med ett jämnt flöde och detta kan leda till smärtsammare värkar utan vila, så kallade värkstormar. Det i sin tur resulterar ofta i fler åtgärder som t.ex. forcerad krystning, kejsarsnitt, och sugklocka.

Efter födseln

När bebisen är född och innan moderkakan avgår har den födande det största påslaget av oxytocin någonsin. Det förstärker anknytningen till bebis och känslan av samhörighet och kärlek mellan föräldrarna. Hud mot hud och amning eller stimulering av bröstvårtorna direkt efter födseln frisätter oxytocin som gör att livmodern drar ihop sig och moderkakan släpper. Ett stort oxytocinpåslag minskar risken för blödning post-partum. Oftast räcker det kroppsegna oxytocinet, men på många vårdenheter ges oxytocin på rutin ändå vilket drar ihop livmodern, för att moderkakan ska avgå snabbt och för att undvika blödningar.

Det kroppsegna oxytocinet påverkar minnet av födseln och man minns ofta bara det härliga och fantastiska. Oxytocinet gör även så att man är extra öppen och mottaglig för allt i sin omgivning. Många gånger gör detta att man känner ett starkt band och en stor tacksamhet till alla som närvarat vid födseln. Om man föder på sjukhus görs en utvärdering efter födseln, där man får skatta hur nöjd man är med upplevelsen. Just där och då är man ofta fortfarande fylld av oxytocin, och hela världen känns härligt rosa-skimrande. Det är först en längre tid efter födseln när hormonerna stabiliserat sig som man verkligen kan bearbeta vad som hänt. Därför blir ofta resultaten på dessa utvärderingar mycket missvisande.

Att oxytocinet får flöda fritt är ju alltså väldigt viktigt även efter födseln. Därför måste alla närvarande tänka på att bevara sina röster mjuka och lugna, inte tända några starka lampor eller skramla med instrument. Timmen efter födseln benämns ofta som ”The golden hour” och då är det optimala om föräldrarna lämnas ifred för att lära känna sin bebis.

Direkt efter födseln sjunker oxytocin-nivåerna snabbt och kring dag 3 är det vanligt att känna en “dipp” i det mentala välmåendet. Detta kallas för “tredagarsgråten” eller “baby blues”. Det är då vanligt att känna sig ledsen, otillräcklig, uppgiven, gråtmild och deprimerad. Det tar vanligtvis några dagar, upp till en vecka, innan kroppen stabiliserar sig och de jobbiga känslorna avtar. För att hjälpa kroppen på traven kan man oxytocinboosta  eller t.ex. kapsla in och äta moderkakan som innehåller kroppseget oxytocin. Vill du veta mer om moderkaksinkapsling, kan du läsa mer här. Om man upplever att de tunga känslorna håller i sig längre är det en bra idé att söka hjälp via BVC.

Amning

Oxytocin och amning är starkt sammanlänkade. Amning eller stimulering av bröstvårtorna frisätter oxytocin, drar ihop livmodern till ursprunglig storlek och minskar blödningar. Vid stress och oro påverkas frisättningen av oxytocin och utdrivningsreflexen försvagas. Det kan därför vara svårt att amma/pumpa när man är stressad över t.ex. bebisens viktuppgång. För att lyckas med sin amning är det viktigt att försöka vila, vara avslappnad, bli omhändertagen och lita på att kroppen är kapabel att ge din bebis det den behöver.

Kuriosa

  • När oxytocinnivåerna i kroppen är höga läker sår snabbare eftersom hormonet har en läkande inverkan.
  • Personer som fött barn löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, samt diabetes typ 2, därför att oxytocinnivåerna varit så höga under födseln.
  • Många upplever att oxytocinet förs över genom luften, och att den födandes höga oxytocinpåslag därför påverkar alla som närvarar.
  • Barn som fötts för tidigt växer snabbare om de får massage, eftersom massagen frisätter oxytocinet.
  • Oxytocin är både blodtryckssänkande och ångestdämpande.

Tips för mer information:

  • Gå gärna in och lyssna på @babyzpodcast med @kerstinuvnasmoberg Kerstin Uvnäs Moberg ”Oxytocinet del 1-3”. Finns där poddar finns!
  • För fler bra idéer om vad du kan göra innan födseln kolla på @curlydoula ’s händelse ”födselprepp” 
  • @asabea har en fantastisk story om Oxytocin, där ni kan hitta ännu mer bra information 
  • Följ @doulagruppen ’s julkalender 2021 som handlar om 24 naturliga sätt att frisätta oxytocin!