Oxytocin
Oxytocin, eller må bra-hormonet som vi pratar mycket om, är en signalsubstans i hjärnan. Hormonet frigörs från bakre delen av hypofysen. På grekiska betyder oxytocin “snabb födsel” och har främst varit kopplat till förlossning och amning.
Oxytocin frigörs vid fysisk beröring t.ex. vid massage, strykningar över huden, amning, av Fergusons reflex, hud mot hud, sex, kramar eller annan intimitet som inger trygghet. Även värme, mörker och mjuka röster gör att oxytocinet boostas och "lugn och ro"-systemet kickar in. Oxytocinet gör att vi tål mer smärta, det sänker vårt blodtryck, minskar stress och gör att vi blir lugna och tillfreds.
Motsatsen till ”lugn och ro”-systemet är ”fight or flight”-systemet som triggas av stress. Då utsöndras stresshormoner, bland annat adrenalin, som förbereder kroppen för överlevnad. Stresshormonerna verkar explosivt och ger snabbt energi till musklerna för att kunna agera och gör oss mer känslokalla för att kunna hantera stressen.
När oxytocin skickas ut i kroppen görs det i intervaller. Oxytocinet gör oss avslappnade och påverkar vår hjärna så att vi ofta blir mer tillmötesgående och medgörliga. Därför är det bra att vara förberedd innan förlossningen och inte ta några nya beslut under tiden. Till skillnad från adrenalin är oxytocin ett blygsamt hormon som lätt störs av yttre faktorer och därför är det så viktigt att vara trygg och ostörd när man föder barn.