Moderkakan

Moderkakan är ett tillfälligt organ som den födandes kropp skapar samtidigt som fostret utvecklas i livmodern. Moderkakans uppgift är att förse bebisen med näring och syre, samtidigt som den transporterar bort avfallsprodukter från fostret. Den producerar även hormoner som den födande behöver genom graviditeten. När bebisen har fötts föds även moderkakan ut, även kallat för efterbörd. Moderkakan innehåller en mängd olika näringsämnen, bland annat: järn, oxytocin, östrogen, endorfiner, vitaminer och mineraler.

Varför vill man kapsla in moderkakan?

Efter en graviditet och födsel är hormonerna i kroppen ofta i obalans. Här är några av de många fördelar som kan upplevas:

  • Snabbare och bättre återhämtning efter födseln
  • Bättre järnvärden (som resulterar i ökad energi)
  • Mindre eller inga känningar av tredagarsgråten/post partum depression
  • Större produktion av bröstmjölk
  • Livmodern drar ihop sig snabbare och mer effektivt

Inkapsling

Vi erbjuder moderkaksinkapsling för 2000kr. Då ingår:

  • Upphämtning och avlämning av moderkaka/kapslar mot milersättning
  • Inkapsling (Kan göras hemma hos dig om så önskas)
  • Veganska kapslar
  • Tinktur (+200kr)
  • Placentaavtryck (+300kr)

Mer information

För att hjälpa kroppen att läka efter förlossningen och graviditeten och återställa järn- och hormonbalansen i kroppen kan man förtära placenta-kapslar. Då kan man antingen torka eller ånga moderkakan för att sedan fylla kapslar eller göra en tinktur. Många slipper nedstämdheten som kommer några dagar efter födseln och känner stark vitalitet av att förtära placentan. Den kan också stimulera mjölkproduktionen och öka mängden bröstmjölk. Man har sett att placentan innehåller oxytocin vilket bidrar till anknytning till bebis och kan minska blödningar efter födseln. Kapslarna ska börja tas så snabbt som möjligt efter förlossningen, men tinkturen kan användas senare i livet - exempelvis vid klimakteriet. Föder man en flicka kan hon använda tinkturen när hon får sin mens för att minska besvär som eventuellt uppkommer.

Man kan också göra vackra avtryck av moderkakan på papper med antingen blod eller livsmedelsfärg. Det går att förtära moderkakan även efter att man gjort avtryck.